MKREEF - FORUM »

Friday, October 23, 2009

CO2 - kade zavrsuva!

Poveketo od vas maka trgate od pravnje i odrzuvanje na DIY Co2. Normalno za makata si dobivate rezultati, trevata vi raste i napreduva.

Retki se trevite koi ke uspeat sami od sebe, hranejki se samo od otpadot na ribite, ispustenoto co2 od istite i raspaganje na razni materii vo vodata.

KADE ni bega tesko stvoreniot co2?

CO2 e gas i kako site gasovi ke "letne". Od nas samite zavisi kolku toa meurce ke uspeeme da go "skrsime" i rastvorime vo vodata za da bide potezeok da "letne" nadvor od akvariumot. Bilo sto da koristime, ne postoi nacin so koj 100% ke go rastvorime co2, ako i uspeeme toa edno meurce da go "skrsime" na milion meurcinja, pak krajniot rezultat se meurcinja, koi noralno, polesni od vodata, ke izleze od akvariumot. Eden faktor igra golema uloga vo toa, CIRKULACIJA na voda, sto poveke se dvizi vodata to poveke gubime co2. Na povrsinata se vrsi izmena na gasovi i gubenje na dragoceniot jeglenorod.

Zaradi gore navedenoto treba da obratime vnimanie na nekoi sledni raboti.

Prvo, HANGON filtrite se najgolemi vinovnici i treba da se izbegavaat sto poveke, a i filtracijata e minimalna.

Drugo, rasprskuvci za vozduh, i toa da se svede na minimum a dobro razvien bilen akvarium nema potreba od rasprskivac.

Treto, pumpite da se postaveni sto podlaboko i podaleku od povrsinata so sto se namaluva razbranuvanjeto na povrsinata kade se vrsi razmena na gasovi pomegu co2 i o2. Ako koristime kanister, dovodnata cevka/spray bar-ot da bide sto podlaboko.

I ako imate "podvodni nurkaci" izvadete gi da ne se "otrujat"  


Pozdrav

0 comments: