MKREEF - FORUM »

Friday, October 23, 2009

Diskusi i Trevi






Zosto diskusot drzi najvisoko mesto vo hijerarhiata? Mozebi zatoa sto ja ima reputacijata kako edna od najteskite ribi za odrzuvanje i se rezervirani za iskusni akvaristi ili, prosto, poradi nivnata elegancija i ubavina. Da ne zaboravime, pocit kon site drugi ribi, no ne za dzabe se narekuva "Kral na akvariumot". Toj sto imal prilika da posmatra mrest na diskus ne moze da ne priznae deka e nezaboravna gletka. Ako ste imale prilika da prolistate nekoja kniga za diskusi, a takvi ima vo nasata biblioteka, pak, mora da priznae deka diskusite ostavaat golema impresija, a da ne zboruvame za jato diskusi vo akvarium, gledkata e impresivna. Site nie, osobeno postarite kolegi, tezneeme kon zasadeni akvariumi, toa e normalno i doaga so starosta :). Akvarium, sreden so trevi moze da ne hipnotizira so casovi. Mnogu akvaristi se prasuvale sto ke bide so edna kombinacija na trevi i diskusi. Dali taa kombinacija ke bide uspesna, kako leb i sol? Dali ke imame dobitna kombinacija? Amano Takashi, avtor na serija knigi "Nature Aquarium World" se soglasuva so toa bidejki edni od naj impresivnite sliki vo negovite knigi se sliki na zasadeni akvariumi so diskusi. No, dali e takva edna kombinacija lesna kako sto se kamenjata i africkite ciklidi, ili karasi so plasticni trevi? Normalno deka NE, no ne e i nevozmozna, dokaz za toa se nasite diskus akvariumi.           








Dobroto i losoto  



Ima nekolku prednosti na edna takva kombinacija na diskusi vo zasaden akvarium, prvo toa e cistata ubavina. Diskusot e spora riba i nivnata elegencija potpolno se vklopuva pomegu trevite. Nivnite boi, osobeno plavoto i tirkiznoto, se sovrseni vo zelenata i crvenata pozadina na trevite i NAJVAZNO,  005511152 za nas postarite gledanje na diskusi od fotelja e mnogu pointeresno od gledanje na neonki koi edvaj gi gledame :). Tuka ke dodadam deka so zasaden akvarium imame priroden hemiski filter kade trevite ja "cistat" vodata od nepotrebnite materiji sto e itekako vazna rabota so diskusite koi baraat cista voda i ne oprostuvaat greski. Dobro zasaden akvarium vo golema mera namaluva rizik od "dupka vo glava", bolest koja e cesta kaj diskusite i vo poveke slucaevi fatalna. Trevite istotaka im pruzaat prirodni zasolnista na diskusite, koi ponekogas mozat da bidat sramezlivi i plaslivi pa vo krienjeto se smiruvaat. Stresot e najgolemiot nepriatel na diskusot, toa e iniciator na sekakvi bolesti i oslabnuvanje na imunitetot, rabota koja pak, vo cesti slucaeve, zavrsuva fatalno, pa zatoa treba da vodime smetka da vo nasiot akvarium imame takvi mesta kade diskusite ke se sokriat od javnosta. Sem dobrite strani na zasaden diskus akvarium ima i nekoi losi strani. Diskusot e riba koja bara topla voda 29-32 C, retki se bakteriite i parazitite koi mozat da podnesat takva temperatura no za zal retki se i trevite. Sto povisoka temperatura se pomal e izborot na trevi.  



Pravilo za cuvanje na diskusi e da posle sekoe hranenje ne izedenata hrana treba da se iscisti. Lesno e ako diskusite gi cuvame vo "tegla", smukuvanjeto e brzo i bezbolno no takov luksuz vo zasaden akvarium nemate. Toj problem se resava so cuvanje na "sanitarci" kako sto gi narekuvam jas, armija na koridorasi, razni cistaci i polzavi, i so cesto menuvanje na vodata. Istotaka, treba da se odlucime za rastenia koi bavno rastat se so cel da nemame rabota so secenje i kastrenje na trevata i so toa da gi voznemiruvame nasite diskusi, citaj STRES. I uste eden minus za zasaden akvarium e toa sto, nesakajki da go "valkame" akvariumot so hrana bidejki smukuvanjeto e ograniceno, rastot na diskusot e poslab nego na diskus od "tegla".  



Drugi problemi na koi morame da obratime vnimanie se svetloto i cirkulacijata. Site znaeme deka za pravilen rast na trevite potrebno ni e efikasno svetlo, problem e sto diskusot vo divina retko se "sunca" pod sonce, sekogas se dvizi megu drva i korenja, kade svetlinata e zadusena, plus, vodata e kafeava. Greskata sto nie ja prvime e vo toa sto namesto da im obezbedime na trevite minimum potrebno svetlo od 0.5 w na litar se odlucuvame za visok neonki, MH ili t5 i se falime deka imame 3-4w na litar (i jas sum tuka), toa, na dolgi stazi, predizvikuva diskusot da bide pod stres, da se krie i da ne se oseka bezbeden. Cirkulacija... osobeno ova vazi ako "pumpame" CO2, za da site rastenija dobijat svoja doza, a bidejki trevite ne plivaat i baraat hrana tuku se staticni, taa hrana morame nie da im go doneseme " vo usta", toa edino moze da se napravi so cirkulacija, e tuka se javuva problemot, diskusot ima oblik na edrilica i kako edrilica cirkulacijata ke potrosi dupla energija za da moze da ostane vo ispravena polozba. Ova ne znaci deka vodata treba da bide mirna no treba da se vodi smetka da vo akvariumot postojat "mrtvi tocki" kade sto diskusite ke bidat nadvor od strujata ili sadenje na rastenija so siroki lisja koi ke posluzat kako "branik" i diskusite ke mozat da se skrijat i da se drzat na strana. Mnogu od nas koi sme se odlucile za zasaden akvarium so diskusi ne sme na mira se dodeka i posledniot santim od podlogata ne bide pokrieno so treva i tuka se pravi greska. Diskusot e riba koja po cel den "pase" i bara hrana po podlogata, so zasaden tepih na glosostigma i sl, toa im go onevozmozuvame, pa treba da se vodi smetka i za toa. Ima uste mnogu za diskutiranje okolu ovaa tema, kako sto se algite, pa algarite, ribi kompatabilni vo eden vakov setup no o tom potom, za vecer dosta e.  :wave:




0 comments: