MKREEF - FORUM »

Wednesday, October 21, 2009

NANO REEF





Vo eden zatvoren ekosistem kako sto e nano reef-ot site raboti okolu nego se zgolemeni. Pogolema uzivancija, pogolema vcudonevidenost i, za zal, pogolemo angaziranje. Istoto pravilo vazi i tuka kako i so malite slatkovodni akvariumi, sto pomal to podelikaten i potesko za odrzuvanje, normalno tuka ne zboruvam za nano so kilce kamen i dve tri ripcinja vnatre i nekoi polipi i kseniji, tuku za parce reef, vo siot blesok.




Ne e tesko da se vidi zosto NANO akvariumite stanuvaat se po popularni. Koj ne bi sakal del od toj reef na svojata rabotna masa ili do televizorot ili do krevetot, kako sto e slucaj so diskusite na Adzi Smiley. Narocito koga kosta samo delce od sumata potreben za eden soliden akvarium . NANO akvariumot (pak ke napomenam, ne so dve tri ripcinja) e izvor na fascinacija pocev od bezrbetnicite pa se do koloritnite ribi, sekoja peda, ili vo ovoj slucaj santim, krie svoj podzemen svet vo nego.


Raka na srce site nasi reef-ovi se miniaturi vo sporedba so prirodnite no po nekoe nepisano pravilo, imeto NANO generalno gi opfaka site akvariumi ispod 100 litri solena voda kade sto se smesteni korali, bezrbetnici i vo nekoi slucaevi nekolku ripcinja. Mnogu svet/zivot za edno takvo malo mesto, koga znaeme deka eden diskus bara cel eden NANO za sebe, da se custvuva kralski.




STO SVE USPEVA VO EDEN NANO SISTEM

Naselenieto na eden vakov sistem go socinuvaat meki korali, kako sto se polipite, razni pecurki,korali koi se mali so rast kako sto se nekoi "leather" korali (christmas tree), razni crvi itn. Od ribi bi spomnal nekoi vrsti na gobi, chromis-i, firefish ili MAKSIMUM par klovnovi, ili rakcinja pa i morski konjcinja, mada toa zavisi od goleminata na NANO-to. Pri izbor mora posebno da se pazi da ne dojde do prenaseluvanje na akvariumot (kako sto e slucaj so mene), ribite ne treba da se pogolemi od 4-5cm, koga se zreli. Site ovie raboti treba poleka da se dodavaat vo sistemot i celo vreme da se pratat parametrite na vodata. Koralite i polipite koi ke gi odbereme treba da se vrsti koi rastat bavno bidejki ako toa ne go napravime nabrgu ke imame vrsta koja ke se rasiri po celiot akvarium i ke gi "isturka" po neotpornite.




Uste ednas ke se vratam na opstoto mislenje deka NANO akvarium e nesto lesno za odrzuvanje. Naime, skromnata golemina dava vpecatok deka i rabotata ke bide skromna no toa e golema greska, NANO akvarium e predizvik so koj tesko se spravuvaat i iskusni akvaristi. Nekoj sega ke rece deka preterav no eve ke zemam konkreten primer. Mala masa na voda e po osetliva na promeni na svojstvata na vodata i temperaturata, ako ne se deluva vednas posledicite se katastrofalni i sve toa e rezultat na maloto kolicestvo na voda koe ne moze uspesno da se spravuva so stresot! No zatoa pak nagradata e stvarno e neverojatna, umesnosta na odrzuvanje vo zivot edno NANO parce reef e stvarno golemo zadovolstvo

0 comments: