MKREEF - FORUM »

Friday, October 23, 2009

Nit Luk jal nit Luk mirisal :)

Uste od stari vreminja lukot bil, i se uste e, efikasen priroden lek (mada tesko moze da se klasificira kako lek). Se koristelo za se i sesto, grip, nastinka, virusi i sl. No sve toa se sveduva na zgolemuvanje na imunoloskiot sistem na organizmot kako bi mozel da se spravi so virusi i slicni stetocini. Organizmot znae sto treba da pravi, i toa go pravi sekogas, nekogas efikasno nekogas po slabo bidejki nema sila. Lukot e izvor na taa sila, potocno ekstraktot koj se naoga vo lukot narecen Alicin. Ova vazi i kaj ribite, koi postojano se opkruzeni so paraziti, bakteriji i sto sve ne. Vo poveketo slucaevi samata se rasprava so takvite problemi. Uslov za toa e pravilna i zdrava ishrana. Takva ishrana se naoga vo nivnite prirodni zivealista no za zal, retki se hranite so koi gi hranime koi mozat da se sporedat so nivnata ziva hrana. Kako i kaj nas jakata ishrana go oformuva teloto, istoto se desava i so ribite. So 30 denari lisnata hrana, posolena so "solarnik" ne se dobiva nisto. Ribata slabee, a narocito imuniot sistem. Vo prviot slucaj na bolest, ribata, odnosno organizmot, ne e vo sostojba da se spravi so bolesta. Eden problem otvara pat za drug i tret i tn. Na kraj, ribata ili e sekogas pod stres ili umira. LUKOT e majkata  :yes:. Odlicen bilder na imunoloskiot sistem, i spored mene, posle solta najdobroto nesto sto postoi vo akvaristikata. Beli tocki, cesanje, razni bakteriji i virusi se istorija vo akvariumot. Koga ribata sama ke se spravi so tie paraziti ednas, ke bide imuna na toa. Zatoa se koristi lukot t.e. ekstraktot Alicin i na site vi go preporacuvam da go koristite. Nema nisto podobro od koristenje na aditivi koi se prirodni i nemaat nikakvi sporedni efekti. E ama smrdi  :laugh: Epa smrdi  :D Denes so kolega zboruvavme za ova i resiv da go napisam postot. Na pazarot se naogaat kapsuli od luk, sekoja apoteka ja ima, poznata pod imeto HERBION-proizvod od KRKA ili GARLIC, domasen proizvod.  







Jas koristam luk veke godini unazad, bolestite fala bogu me odminuvaat. Poslednata bolest koja jas ja imav bese pred 4-5 godini i toj bese izlecen (zboruvam za ribite). Vo morskata akvaristika, tangite se edno od najubavite i najkorisnite ribi koi postojat, ubavi poradi formata i bojata, pa i karakterot, a korisni bidejki se teski algari. NO, najgolemiot problem kaj niv e ichtio - beli tocki. MAGNET se za beli tocki. Tie tocki se lesni za lekuvanje no ako imas korali ili reef setup togas nema koristenje na lekarstva ili krevanje na temperatura. Edini lek e da mu se ovozmozi na ribata sama da se spravi so bolesta, i toa uspesno go resava so pojacuvanje na imuniot sistem i so koristenje na lukot. Da ne tupam mnogu, jas luk dodavam ako ne sekoj den togas sekoj vtor den, lukot istotaka go otvara apetitot (probajte ke videte). NO SMRDEATA e uzasna  :dontknow:, kako rece kolegata "... posle ne me saka zenata"  :nono: NO, ima lek i za toa, eve ke vi objasnam, skola od dobar drugar, kako da se spravite so kapsulite a da ne vi smrdet racete cel den. Vi treba shpric, od malite, i normalno kapsulite 






So palecot i pokazatelot ja zemate kapsulata  







Zemate spricot i ja proboduvate kapsulata, od eden do drug kraj, NAPOMENA spricot da e poln so VOZDUH.  






Potoa, poleka ja vrakate iglata nazad, taka sto vrvot ostanuva vnatre vo kapsulata






Sega kapsulata e gotova za da se dodade na hranata  





Slobodno no poleka spricajte i go dodavate ekstraktot na hranata, bilo kakva, i ostavate desetina minuti hranata da ja upie tecnosta i NA ZDRAVJE ribi. Nit luk jal nit luk mirisal. Pozdrav  :icon_salut:

0 comments: