MKREEF - FORUM »

Friday, October 23, 2009

Ozon ( O3)

Ovaa tema sekogas predizvikuva kontraverzii. Ozoner koristev nekogas vo mojot slatkovoden akvarium no vo morskiot uste ne sum go iskoristil, bidejki ne sum imal pricina za toa. Nekogas, ako se setam, ke go koristam pri adaptacija na ribite.

Po surfanje na internetot vo vrska so Ozonot doznav mnogu raboti za nego. Normalno ima plusevi i minuski. Nekoj tvrdi deka e CUDO drug tvrdi deka e STETEN. eve nekoi podatoci koi jas mislev deka se interesni. Se potrudiv da prevedam sto podobro mozam na makedonski jazik (koj ne mi e majcin).
Ozonot e nestabilna no mnogu korisna molekula. Taa e tri atomskata forma na kislorodot.. Namesto normalnata sostojka od dva atomi na kislorod (O2) ozonot e sostaven od tri (O3). Ozonot, kako I da e, ne saka da si ostane vo taa tri-atomska forma , sem ako se uspee da se vrze so nekoja druga molekula, se razlozuva za 20 minuti (pod normalni atmosferski uslovi) na O2+O1. Taa ednoatomska molekula e mnogu REAKTIVNA kon bilo kakva substance koja ne treba da se naoga vo coveckoto telo vklucuvajci gi tuka site patogeni (virusi, bakteriji itn) I sinteticki edinki nusprodukti na koristenite lekarstva. (kako primer e zemeno upotrebata na ozonot kako sredstvo za lecenje.

Ozonot moze da se aplicira/vnese na nekolku nacini vo teloto. Germancite veke dolgo vreme koristat terapija takanarecena Autohematherapy. Za vakva terapija tie koristat krv od pacientot, go ozoniraat I pak ja vrakaat krvta. Site znaeme deka obogateniot kislorod vo krvta ima golemi pozitivni dejstva.

Ozonirana voda (za pienje ) e mnogu korisna kako za zdrav taka I bolen. Lesno e da se napravi I pozelno e da se koristi regularno. Osem sto mu pruza poveke kislorod na mozokot, ozoniranata voda ke gi oksidira patogeninte I sintetiskite ostatoci vo teloto koi preku izmetot ke se isfrlat nadvor od teloto. Casa voda (pozelno so mraz posto sto poladno po bavno se razlozuva ozonot) se ozonira okolu 5-10 minuti I se pie sto pobrgu., na “eks”  .

Istiot metod se koristi I za akvarium (pokraj drugite metodi), se ozonira vodata I se dodava vo akvariumot. Se tvrdi deka unistuva sve sto ke dopre, se misli na patogenite.

Drug poznat primer e ozonirano maslinovo maslo, dokazano e deka maslinovoto maslo e sposobno da go “vrze” ozonot vo sebe podolgo od drugite substanci. Potrebno e masloto da se ozonira najmalku 24 casa ( I toa ne mora vednas tuku toa e minimalnoto vkupnoto vreme za ozoniranje ). Po ozoniranjeto masloto se zgusnuva I lici na gel I se koristi kako nadvoresen mast protiv izgoretini, rani, infekcii I sl. Se ozonira 250 ml maslo vo tegla I se cuva vo frizider, dejstvoto trae okolu mesec dena

0 comments: