MKREEF - FORUM »

Friday, October 23, 2009

Precistuvanje na DISKUSI

Najcestiot problem kaj diskusot se CRVI, epten se osetlivi na niv, pogotovo ako se hranet so crvi (tubifex ili bloodworms, nema veze dali e  smrznat ili ziv).

Ovoj problem najmnogu se javuva kaj singapurskiot diskus i mora diskusot da se precisti. Singapurcite imaat takva ziva hrana na pretek vo sekoe vreme i go kreva diskusot za 3-4 meseci na 5-6cm.

Najlesno moze da se otvrdi ako imame diskus, koj ne mora da bide i izgleda bolen, on normalno si jade i enormalno si zivee no ne raste> Ako imate diskus cie oko e pregolemo vo odnos na teloto togas imame problem ili so bakteriji ili so paraziti vo stomakot. Diskusot nema da crkne ama raste epten sporo ili se namaluva. Ili pak imate diskus cij izmet e bel, kako crevo, togas se raboti za ist problem. Diskusot vnesuva hrana vo organizmot no crvite ja jadat pogolemiot del.

Lekot za bakterijite e antibiotik, normalno, a za crvite i drugi paraziti e praziquantel.

Kako antibiotik najdobro e pokazan metronizadole (ili kaj nas se naoga pod ime FLAGIL). Prazito se naoga pod razni iminja i nakcesto mozeme da gi najdeme vo veterinar.


E sega, sto i kako, kakva doza, kakov tretman. Za mnogu godini toa bila brizlivo cuvana tajna.

Pred 20-30 godini Koga ke se spomenese Jack Watley site znaea deka se raboti za vrhunski strucnjak za diskusi, bog i batina vo toa pole, no, mnogu sebicen covek. Poslednite 10 godini taa uloga na gospod ja prezedoa kinezite, osobeno se istaknuva Andrew Soh, nema sto da se kaze za nego sem deka mu nema ramen na zemjinata topka koga se zboruva za diskusi.


Ednas i jas imav propblemi so diskusi, tolku iznerviran sto licno mu se javiv, preku DPH forumot kade e pocesen gostin, i go zamoliv za pomos, i normalno covekot pomogna. Fino lepo mi objasna sto i kako se tretira diskus so gorenavedeniot problem.


Tretman - ima dve vrsti, preku hrana i tretiranje na voda. Normalno tretmanot so lekovita hrana e poefikasen bidejki lekot 90% se vnesuva vo organizmot. NO,, nekogas imame problemi so diskusi koi voopsto ne sakaat da jadat, e togas se vrtime kon lekuvanje na cel akvarium, karantinot.

Za razlika od praziquantelot koj ne gi unistuva korisnite bakteriji, metroto e smrt za niv taka da mora da se ima predvid koga se lekuva. Vo zavisnost od lekot go isklucuvame ili go ostavame filterot da raboti.


Ako se lekuva so hrana togas postapkata e sledna


Temperaturata se pokocuva na minimum 30 stepeni, do 32-33, ova se pravi za da mu se ubrza metabolizmot, ne samo na ribata koja pobrzo ke ogladnuva tuku i na bakteriite i parazitite. Se dodava pumpa za vozduh so jaka aeracija.

ZA METRO/FLAGIL

1 gr se dodava vo 100 gr hrana (najdobro e srce). Taa hrana (i samo taa nisto drugo) se dava 3-4 pati na den ZA 8 DENA (ako snema hrana togas se pravi druga smesa)

Vo voda se dodava 1.5gr na 100 litri voda, sekoe dnevno menuvanje na voda do 50% i tretiranje 12 dena


ZA PRAZI


500mg vo 100gr hrana i se hrani 3-4 pati na den, za 8 dena
Vo voda se dodava 2gr na 100 litri, sekoe dnavno menuvanje na voda do 50-80% i tretiranje 12 dena


e sega koga se menuva voda ne se tretira pak celiot akvarium tuku novata voda.



Eve, ova e tajnata na diskusot.


Precistuvanje na crvi treba da se pravi redovno, NO ako ne ja hranime ribata so crvi (tubifex i bloodworms) togas ednas e dovolno.


Kako preventiva, ova go imam kazano sto pati, e dodavanje na luk i svezi zdrobeni semki od tikva vo smesata hrana koja ja pripremame, nema podobar lek! DOKAZANO! Ama nie, kako sto ne sozdal gospod, koga ke ni dojde jajcata pred izleguvanje togas trcame i barame care, no togas cesto pati e veke kasno i lekuvanjeto odi tesko i naporno.


Uste edno nesto sto zaboraviv da dodadam. Ako imame diskusi koi ne sakaat da jadat, cesto pati pomaga dodavanje na gorka sol vo vodata den dva pred da se tretira diskusot za da mu se iscistat crevata i mu se otvori apetitot.


Ova e mojot karantin kade momentalno se tretiraat novite diskusi so prazi i nekolku heckeli i pizoni koi nikako da porasnat.







0 comments: