MKREEF - FORUM »

Thursday, September 24, 2009

ZAM

Почитувани членови,

Администрацијата на mkreef.com  Ве известува дека за прв пат во македонската акваристичка историја е основано Здружение на акваристи на Македонија АКВА ПАРК Струга. Со формирањето на здружението акваристиката во Македонија се носи на едно повисоко ниво, се со цел за ширење на истата како хоби и како нечија професионална обврска. Со овој потег, и овој форум добива на значење и важност како еден професионален форум за акваристика. 





Член на ЗАМ АКВА ПАРК Струга може да биде секој полнолетен граѓанин на Република Македонија, и можеби едно од поретките Здруженија како како членови може да се јават и странски државјани ( се разбира акваристи, тераристи)

Цели на Здружението се следниве:




   одгледување и унапредување на одгледувањето на животни и растенија во аквариумски услови,
   примена на позитивните светски стандарди  во одгледувањето на животни и растенија во аквариумски услови,
   приредување на изложби и натпреварувања од областа на акваристиката,
   соработка во приредување на изложби и натпреварувања од областа на акваристиката со други Здруженија на регионално, државно 
        и меѓународно ниво,
   приредување на стручни предавања и семинари од областа на акваристиката заради правилен третман на животните и растенија во
        аквариумски услови,
   сите видови советувања од областа на акваристиката,
   соработка и контакти со слични Здруженија во земјата и во странство се со цел за унапредување на акваристиката,
   заштита, унапредување и грижа за сите јавни водени површини во Република Македонија
   изградба и одржување на јавни аквариуми заради едукација на населението за водниот свет од слатководна и морска природа
   издавање на публикации во врска со работата на Здружението.

Статутот на Здружението ке биде ставен на почетната страна mkreef.com штом истата ке биде достапна.

Со почит MKReef Team

Svetot na Tangite





• Klasa: Actinopterygii = Osteichthyes
• Red: Perciformes
• Familia: Acanthuridae
• Vrsti: Acanthurus, Ctenochaetus, Naso, Zebrasoma, Prionurus i Paracanthurus.





Vo familijata na Acanthuridae vleguvaat 6 vrsti na ribi koi sodrzuvaat 72, dosega, zabelezeni vidovi. 7 vidovi mozat da se najdat vo Atlantikot a drugite se raspodeleni po pacifikot i indijskiot okean.







Mozebi edno od najgolemite svojstva na predstavnicite na familijata Acanthuridae e vidliviot kosken izrastok na pocetokot na opaskata. Site ribi imaat ili eden ostar izrastok od dvete strani na teloto ili dve nepodvizni "ploci", koi istotaka se ostri kako skalperi, zatoa i go dobile imeto "Surgeonfish" - Hirurg. Tie izrastoci se koristat kako odbramben mehanizam protiv 



predatorite/agresorite, so nevidena brzina koja ostava dlaboki rani. Bas zaradi ova treba da sme mnogu predpazlivi koga gi rakuvame ribite od ovaa familija - Tangite. Povredite mozat da se ozbilni, osobeno ako imame pogolemi, zreli, primeroci. Zasluzuvat pocit i so pocit treba da se odnesuvame kon niv. Imav prilika licno da gledam borba megu A. japonicus i A. nigricans, krv nasekade, se dodeka edniot ne podlegna na ranite. Na nekoi pogolemi vrsti na tangi tie izrastoci mozat da imaat dolzina i do 40 cm!






Ovie ribi mozeme da gi klasificirame vo mali ili sredno golemi ribi, so isklucok na samo nekolku vrsti koi rastat pogolemi od 50 cm, primer Naso unicornis. Luge kako luge, site ovie vrsti gi vikame pod edno ime TANG, a toa ime naucno mu pripaga samo na grupata zebrasoma.


Karakteristiki i kompatibilnost.

Kako sto e slucaj so poveketo vrsti na ribi, i Tangite, voopsto, ne se podnesuvaat pomegu sebe, narocito ako se raboti za ist pol ili vrsta, ova e poocigledno vo pomali akvariumi (zboruvam za akvariumi a ne vo priroda, kade sto se dvizat vo jata i grupi). Nekoi vrsti cesto pati ke se "karaat" so drugi vrsti koi imaat ist oblik ili boja. Bas poradi vakvata agresivnost, preporaclivo e ovie ribi da se drzat sami ili vo drustvo so ribi so slicna agresivnost.





 


Zivealiste/Akvarium

Vo zavisnost od goleminata na ribata treba da im obezbedime soodvetna golemina na akvariumot so otvoren prostor za plivanje i mesta za krienje, za tangite i za drugite ribi. Edno nesto sto zabelezav kaj mene e toa sto ako tangata (vo mojot slucaj Acanthurus nigricans) veke e "dzomba" vo akvariumot i go imame za podolgo vreme togas dodavanje na nova riba ke bide problem. Ednostavno ne saka NOVI RIBI, bez razlika dali se raboti za druga tanga ili ribi so ist oblik. Imav problemi s dodavanjeto na wraseto, koj za sreka bese pobrz i kaj mene bese plus sto imase mnogu dupki vo kamenjata i mesta za krienje kade sto mozese da se sokrie. Istoto se desi koga gi donesov zoltite tangi (Zebrasoma flavescens), golema borba, no za sreka bea tri zolti tangi i eden A.japonicus taka da "tepacot" bese zbunet, ne znaese koja riba da ja brka prvo, na kraj se odluci za A.japonicus-ot i za dva dena ja otepa. Za tie dva dena veke se navikna na zoltite i poveke ne gi cepkase. Ova go kazav samo da ukazam na agresivnosta na Tangite.
Ako veke sakame da cuvame ribi od ista vrsta (ova ne vazi samo za tangite) togas pozelno e site da gi zememe i vo isto vreme i isto vree da gi pustime vo akvarium.
Za ovie vrsti mozam slobodno da kazam deka obozavaat jako struenje na vodata, prosto uzivaat vo nea i plivanje pred pumpata.


Potencialni bolesti

Ribite od familijata Acanthuridae se osetlivi na bolesta od beli tocki (saltwater ich) a narocito zoltite tangi na crni tocki (blaspot ich). Istotaka cesto pati se podlozni na HLLE (head and lateral line erosion). Narocito treba da se obrati vnimanie na beli tocki, toa jas samiot go osetiv na svoja koza, bolesta kako "belite tocki" e lesno da se tretira, AKO se reagira pravovremeno NO ako ne sme tuka togas bidete sigurni deka ke gi izgubite site ribi koi gi imate. Kako sto rekov, ova go osetiv na svoja koza, izgubiv cel akvarium ribi sem maroon clown-ot (koj bese non-stop vo anemonata pa ne fati tocki), chromis-ite i yelow gobby-to! Pravilnata ishrana e edinstveniot CIST lek protiv ovie bolesti, so ojacuvanjeto na nivniot imun sistem im ovozmozuvame na ribite sami da se spravat so bolestite. Lekarstvata ne ni pomagaat vo reef sistem kade koralite ni se glavnite ziteli i koi, za zal, ne toleriraat skoro nikakvi lekarstva.




Dieta i hrana

Ribite od ovaa familija se "vegetarijanci" baby (herbivores) na koi vo prirodata glavnata hrana im se raznite algi koi gi ima vo izobilstvo, narocito vo poplitkite delovi na reef-ot, kade sto najgolemiot del od denot go pominuvaat vo "pasenje" na algite. Zivealiste so prisustvo na algi im odgovara najpoveke, a za sreka vo nasite akvariumite algite nikogas ne manjkaat pa bas i zaradi algite ovie ribi se korisni koi pomagaat vo spravuvanjetoso algite.
Ako akvariumot ne izobiluva vo alga togas morame da im obezbedime hrana, toa lesno se dobiva so koristenje na suva i smrznata hrana, narocito pozelni se zelenite algi i plavo-zelenite (spirulina) koi mozat da se najdat vo forma na listovi ili kako lisnata hrana, ili pak Suva pecena NORI alga, koja ja obozavaat ne samo tangite tuku i drugite.
Kako hrana mozeme da koristime i sveza salata, tikvici, brokoli, spanac. Pozelno e da ova hrana bide smrznata pred da im se dade zaradi polesno varenje od strana na ribita na istite.
Od "mesnati" proizvodi OBOZAVAAT smrznati mysys rakcinja, bloodworms i artemija. Ponekogas i samiot se cudam so kakov elan ja grabat smrznatata hrana, a se raboti za "prezivari". Osobeno e korisno ako vo smrznatat hrana dodademe vitamini ili herbion kapki (luk) koi i te kako pomagaat vo zgolemuvanjeto na imunitetot na ribite i borbata protiv "belite tocki".
Od licno iskustvo znam deka obozavaat i granuli, osobeno za diskusi tease. Jas koristam granuli od "New Life Spectrum- Discus formula" koj e bogat sovitamini i spiruina, go obozavaat. Jas gi hranam 3 pati na den, 2 pati se hranat so granulatot koj e smesten vo avtomatska hranilica, ednas so smrzata pri sto se dodavaat vitaminite, omega 3 i herbion kapkite, i po 1/4 list Nori alga ili zelena alga sekoj 2-3 dena.

Kupuvanje na Tangi

Tuka za zal nema sto mnogu da tupam, kaj nas Tangite se retkost i cesto pati koga ke gi najdeme se vo zalosna sostojba, bolni, slabi, bezbojni i sl. Golema maka e da gi nateras da jadet, ako sakaat da jadet hrana koja nie ja imame.
Pred kupuvanje na tanga, ili bilo koja druga vrsta na riba, treba dobro da se informirame za karakteristikite na taa riba. Tie mozebi izgledaat slicni i imaat slicen karakter no grizata za niv moze da bide specificna i treba da se informirame za nivnite potrebi. Treba da pazime i da zememe vo predvid kolku ke bidat kompatabilni so ribite koi veke gi imame ili imame vo plan da gi poseduvame.
Postojat 4 "nepisani" pravila pri kupuvanje na riba, tuka spaga i Tangata
-Dali ribata e soodvetna za nasiot akvarium!
-Dali ke bide kompatabilna so drugite ziteli vo akvariumot!
-Da bide ZDRAVA!
-Dali jade!



Istotaka treba da se obrati vnimanie na izgledot na ribata pri samoto kupuvanje, ocite, perkite, kozata, ustata, stomakot.
Ocite- Ocite treba da se kristalno cisti i providni, normalno postaveni na glavata. Zamagleni oci se znak na nekoja interna bolest. Oci koi izgledaat premali za "ocnite dupki" istotaka se znak deka nesto ne e vo red so ribata, a koja e znak deka ribite se zatrueni so cijanid pri fakanjeto na ribata. Takva riba nema dolgo daprezivee kaj nas, ili bilo kade.
Perkite- treba da se tvrdi i cist, nikako so nekakvi "beli tocki" ili raspadnati. Ne zdravi perki se pokana za razni bakteriji
Ustata- treba da e zdrava, bilo kakva povreda na ustata znaci deka ribata nema da se hrani
Kozata- treba da e glatka i jano oboena, bleda nejasna boja na kozata e znak na interni bolesti, osobeno ako sve ova e pridruzuvana so brzo disenje na ribata.
Stomakot- Zdrava riba ima "poln stomak", mada ova tesko ke moze da go vidime kaj nas, koga ribata ke stigne do nas veke "postela" 2-3 nedeli. Ako ribata jade togas toa e dobar znak.

Da ne tupam poveke, TANGITE se ribi koi site nie gi sakame poradi nivnie zivi boi i poradi nivnata korisnost pri odrzuvanje na algite po nasite akvariumi. PLUS se reef-safe i nema da ni cepkaat po koralite.




Pozdrav

BigUran

Cesti greski pri planiranjeto so zapocnuvanje na nov akvarium

Neplaniranje za vrstata ribi koi sakate da cuvate. Kako sto e nabavuvanje na riba bez prethodno istrazuvanje/informiranje za vrstata I nivnata kompatabilnost so drugite ribi koi sonuvate da gi imate.

Ne obezbeduvanje na dovolno golem akvarium. Ova sve zavisi od kolkute vrsti sakate da cuvate. Dali akvariumot sto go posakuvate ili gradite ke moze da bide dovolen za vrstite? Iako ova e edna od poskapite “delo” na hobito SVE ZAPOCNUVA TUKA!! Iako nekogas sme tvrdoglavi I brzopleti, nekogas se isplatuva da se poceka I da se zastedi za pogolem akvarium.



Ne obezbeduvanje na potrebnata filtracija, dvizenje na vodata ili adekvatno svetlo. Podviznata vodda ni e potrebna za aeracija (vo morski akvariumi za hranenje na koralite). Filtracijata ni e glavnoto sredstvo I nacin na odstranuvanje na stetnite otpadoci. Svetloto, narocito e vazno vo morskata akvaristika a istotaka igra golema uloga vo rastot I zdraviot razvoj na trevite koi cesto pati se poskapi I od samite ribi I mu go davaat sjajot na samiot akvarium.

Kupuvanje na EVTINI tehnicki pomagala. Ne mora da go nabavuvate najskapoto nesto sto postoi za vasiot akvarium, narocito koga se raboti za oprema, no osiguretese deka toa sto go kupuvate e kvalitetno. Ako ne go napravite toa, za mnogu brzo vreme ke imate problemi so vasata oprema koi mozat da napravat mnogu pogolema steta od nekolkute denarcinja koi ste gi zastedile pri kupuvanjeto na nekvalitetna evtina roba, I pak ke treba da kupuvate!

Dobivanje na razlicni mislenja/informaciji. Iako korisni se sovetite na “zarazenite” so ova hobi nekogas ke imate prilika da dobiete konfliktni soveti. Samite treba da go ocenite sovetot koj se odnesuva/tangira na vasiot “setup” na akvariumot. Probajte da sekogas imate plan kako ke napravete nesto pred toad a go praktikuvate vo akvariumot.
Postavuvanje na akvariumot kade sto ima “guzva” kako sto e hodnikot, ili izmegu kujnata I dnevnata I slicni mesta. Vakvata polozba na akvariumot ke gi natera I “nesramezlivite” ribi da se krijat. Postavete go akvariumot vo dnevna ili spalna ili bilo kakvo “kose” kade sto najretko se dvizite.

Postavuvanje na akvarium kade sto nemate dovolno struja! Nemojte da opteretuvate eden priklucok/steker so seta oprema od akvariumot. Nasite majstori denes koristat zici pod norma samo da zarabotat nekoj dinar plus I normalno taa zica nema da podnese optovaruvanje od nekolku iljada wait. Sekogas kablite pazete da se pod lak ili kako bukvata “U” so cel da vodata ne odi direktno vo priklucokot za struja.

Ne praktikuvanje na odstoena voda I karantin. Najdobro e da vodata odlezi nedela dena pred da se upotrebi za akvarium (toa vreme se sveduva na minimum so koristenje na RO filtri). Isto taka koristenje na karantin e od golemo znacenje, praksa koja retko nekoj ja praktikuva. Vo nego se cuvaat novi te primeroci koi nekogas izgledaat zdravi a so sebe nosat mnogu nevidlivi problemi (paraziti, bolesti itn). Ribata vo karantinot treba da se cuva minimum dve nedeli PLUS karantinot mozete da go koristite I za lekuvanje na riba koja ke vi se razboli. Koristenje lekovi vo glavniot akvarium nekogas ima da vi pricini pogolema steta od polza, narocito ako imate trevi.

Zabrzuvanje na procesot. “Brza kucka slepi kucinja ragja” vikaat starite, e toe e 100% tocno vo akvaristikata. VREMETO e factor koj e najbiten vo hobito. Nemanje vreme e pokana za katastrofa.
Ocekuvanje na brzi rezultati. Nekogas so mestenjeto na nov akvarium lesno e da se zaneseme I so to da gi zabrzame rabotite. Nekoi luge ne uspevaat da se smirat I relaksiraat I da svatat deka treba vreme I strpenie da se dobie eden prekrasen akvarium. Toa vreme ne se meri so denovi I nedeli tuku so meseci I godini.

Pozdrav

BigUran


Nekolku raboti koi treba da se znaat so cel da se bide dobar i sovesen akvarista

Procitaj i informiraj se!

Ne znaenjeto e pricina broj eden za neuspeh i razocaruanje. Da bese akvaristikata samo frlanje kofa voda vo staklen sad i dodavanje nekolku ripcinja togas sekoj ke bese “akvarista”. 7ili 8 novopeceni akvaristi od 10 ke se otkazat od ova skapo hobi i toa za period od 6 meseci do edna godina. Od tie “otpisanite” sigurno ne ni procitale nesto za akvaristika. Najvaznoto sto treba da se napravi e da se informira/obrazuva.

So informacijata za ribata koja sakas ili ja cuvas ne samo sto ke im pruzis podolg i podobar zivot nego ke naucis i kako raboti i funkcionira edna ekoloska sredina kako sto e “stakleniot sad” narecen Akvarium. So ova znaenje zagubite ke bidat minimalni a uzivanjeto maksimalno. Kupuvaj knigi, spisanija, otvori Biologija za 5-8 oddelenie (nema da veruvas koi raboti si gi znael a si gi zaboravil). Surfaj go netot, denes internetot e beskrajna biblioteka i besplatna. Resursite i moznostite za ova hobi se beskrajni.

BIDI STRPLJIV i Kontroliraj se.

So dobienoto znaenje proizleguva prasanjeto sto so toa znaenje. Sega znaes koga ti e akvariumot prenaselen, zosto togas kupuvas uste ribi? Znaes deka oscarot ne odi so skalarot, zosto togas gi forsiras zaedno? E tuka se koristi dobienoto znanje, rezultatot e pametni potezi. Ne zrtvuvaj riba ili trevka samo zatoa sto imas ideja vo glavata deka zlatnata ripka odicno izgleda pokraj diskusot, ili ksifoto i gupikata odlicno se slagaat so premalite raznobojni africki ciklidi. Akvaristikata ne se bavi so opis na boji toa e rabota na BENNETON!

Nauci nesto za ribite I rastenijata pred da gi nabavis!

Kakvo im e prirodnata sredina? Kakva hrana im treba? Dali se agresivni ili mirni vrsti? Dali se kompatabilni so drugi ribi? Dali se kompatabilni so ribite koi veke gi imas? Kolku golemi rastat? Dali akvariumot e dovolno golem za niv? Dali se lesni ribi za cuvanje ili baraat ekstra vnimanie?
Site ovie prasanja treba da si gi postavite sebesi pred da kupete bilo kakva riba. Ne veruvaj im na prodavacite 100%. Nivnata rabota e da prodavaat ribi. Citaj pred da si kupis nesto. Retki se prodavaci koi ke recat “Ne, taa riba ne e za tebe”, mnogu retki.

Najdi dobra prodavnica I podrzuvaj gi!

Ako najdes prodavnica/prodavac koj ima zelba da odgovara na site tvoi prasanja, I da ti pomaga koga moze togas potrosi nekoe denarce kaj nego. I to ne samo riba, posto profitot od riba vo denesni uslovi ne e golem. Samo prodazba na ribi nema da plati kirijata na gazdata pa zatoa ako prodavnica vi odgovara i dobivate dobra usluga neka taa prodavnica bide glavna stanica za site vasi akvaristicki potrebi.

Bojkotiraj neprofesionalni prodavnici!

Ako imas losi iskustva so nekoja prodavnica ili stalno dobivas losi informaciji ili prodavnica koja raboti samo za profit togas napravi sve sto mozes da ne kupuvas tuka i obavesti gi i kolegite za istata. Akvaristikata kako sto rekov ne e profitabilen biznis i site tie koi se tuka samo za ne im e mestoto megu nas. Dobra profesionalna prodavnica poleka i makotrpno ke si go gradi ugledot so toa sto ke se potrudi da nudi sto posolidna i efikasna oprema, ribi i dobri soveti.

Ako slusnes nesto pogresno ZUCNI!

Ako si vo prodavnica i ako slusnes musteria ili prodavac kazuva nesto pogresno togas ispravi go, uctivo i mirno so fakti. Ako ne reces nisto ili ne reagiras i tii siris pogresni informaciji. Od dobrite soveti site imaat polza i kupuvacot i prodavacot.

Spodeli gi novinite i naodite!

Si izmrestil riba koja e teska za mrestenje? Si otkril nesto novo vo ponasanjeto na ribata sto nikade do sega ne bilo spomnato? Si nasol nacin kako da podobris nekoj ured? Spodelija taa informacija so drugite, ne zaboravaj deka toa sto go znaes sega nekoj go spodelil so tebe. Ako mislis deka tvoeto znaenje e vredno I zasluzuvas za toa, napisi si reporataza, registriraj go I objavi go, legalno no ne ja cuvaj informacijata zatvorena. Herbert Axelrhodi ne e popameten od tebe, samo ima poveke informaciji.

Pozdrav